ΗΠΑ: περικοπές σε υπηρεσίες, εξαιρουμένης της άμυνας…

us-military3

Αντιφατικά μηνύματα καταφθάνουν από την τρέχουσα ειδησεογραφία, σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια στιγμή που η διεθνής πολιτική επικαιρότητα εστιάζει στην κόντρα δημοκρατών και ρεπουμπλικανών σχετικά με τον προϋπολογισμό του κράτους, μια παράπλευση είδηση από το ένα «ελάσσονος» σημασίας ρεπορτάζ υποδεικνύει ότι κάποιοι τομείς δε σταματούν να λαμβάνουν αδρή χρηματοδότηση στις ΗΠΑ.
Αν και ελεγχόμενης έκτασης ευρωπαϊκό χώρο, προκάλεσε αρκετή αίσθηση η είδηση για το κλείσιμο υπηρεσιών της κρατικής μηχανής των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά η υπερδύναμη δίνει σε τέτοιο βαθμό δείγμα των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στη χώρα. Η αναστολή της λειτουργίας κρατικών υπηρεσιών, που έχει ήδη κλείσει μία εβδομάδα, αν και καλύφθηκε από τα Μέσα ως το αποτέλεσμα μιας διαπαραταξιακής κόντρας, αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη για τις ΗΠΑ, μιας και μέχρι σήμερα οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επηρέαζαν κυρίως την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς να διαταράσσουν άμεσα τις διοικητικές εργασίες του κράτους.
Το ιδιο διάστημα όμως, το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας (και όχι μόνο) συγκεντρώνει ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα. Για λογαριασμό του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, η εταιρεία Boston Dynamics παρουσιάζει το τελευταίο της ρομποτικό κατασκεύασμα, ένα τετράποδο που σπάει νέα ρεκόρ ταχύτητας, ικανό να κινηθεί ακόμα και στα πιο ανώμαλα εδάφη. Το όνομα αυτού wildcat (αγριόγατα)!
Η συγκεκριμένη εταιρεία ειδικεύεται στην ρομποτική τεχνολογία και έχει να παρουσιάσει μια πλοούσια γκάμα επιτευγμάτων στον τομέα αυτό, συνεχίζοντας να εισπράττει αδρή χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ μιας και οι μηχανές αυτές ειδικεύονται αρχικά στη χρήση τους στο πεδίο της μάχης. Για την κατασκευή του Wildcat έχουν ήδη χορηγηθεί 1 εκ. δολλάρια, ενώ έπεται νέο κονδύλιο για την περαιτέρω βελτίωση των δυνατοτήτων του.

Όσο τρομακτική κι αν φαντάζει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας των ΗΠΑ, όπως αυτό εκβιαστικά προβάλλει με τις τελευταίες εξελίξεις στην εθνική τους οικονομία, φαίνεται πως οι ιεράρχηση των προτεραιοτήτων είναι σαφής γιοα την υπερδύναμη: τα κονδύλια για το σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν πάντα να τίθενται σε μειοδοτική διαπραγμάτευση, όμως τα κονδύλια που αφορούν τη στρατιωτική θωράκιση της υπερδύναμης βρίσκονται υπεράνω περικοπών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s