Τρόικα: αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της επίσκεψης Νοεμβρίου

τροικα_κυπρος

Μέχρι το Δεκέμβριο…
Σε κατάσταση αναμονής μέχρι και το Δεκέμβριο παραμένει η Κύπρος μετά την τελευταία επίσκεψη της Τρόικας, κατά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρόυ. Τα μηνύματα που διέρρευσαν από τις πρώτες εκτιμήσεις είναι διττά, καθώς δίπλα στα επαινετικά σχόλια ως προς την πορεία εφαρμογής του μνημονίου εμφανίζονται και οι αταλάντευτες απαιτήσεις για άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε καίριες υπηρεσίες και φορείς του κράτους.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικα δεν υπήρξαν διόλου φειδωλοί σε δηλώσεις επαινετικές προς την κυπριακή Κυβέρνηση, παράλληλα όμως ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά υποχώρηση σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτές προβλέπονται από τους όρους του μνημονίου που υπογράφηκε πριν μερικούς μήνες. Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσουν το χάπι», τόσο η Κομισιόν όσο και η Τρόικα δεν παρέλειψαν να προβούν σε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το 2015 προβλέπεται να σημάνει την αρχή της αντίστροφης πορείας για την Κυπριακή οικονομία. Από πλευρά κυβέρνηση, μάλιστα, διατυπώθηκαν και απόψεις που βεβαιώνουν την αποφυγή νέου μνημονίου.

Καμία εξασφάλιση για χρεώστες…
Παρ’ όλ’ αυτά καμία από τις παραμέτρους του επικαιροποιημένου μνημονίου στο οποίο συμφώνησαν στις 6/11 Υπ Οικονομικών και Τρόικα, δεν έχει γνωστοποιηθεί ευρέως, ενώ δεν έχουν σταματήσει να προωθούνται μέτρα τα οποία πλήττουν τους εργαζομένους. Από καμία πλευρά δε φαίνεται να υπάρχει ισχυρή βούληση για την ανακούφιση των χρεωμένων νοικοκυριών και για την αποφυγή εξώσεων και εκποιήσεων κατοικιών, κάτι για το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς και ο Γιώργος Λιλλήκας. Αν και έγινε λόγος για την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας στη Βουλή, το ενδεχόμενο μέτρο θα αφορά απλώς τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια περίπου στο 1-3%. Οι μόνες συζητήσεις γύρω από το θέμα μεταξύ Τρόικας και τοπικών παραγόντων, περιστράφηκε κυρίως γύρω από στρατηγικές για την εξασφάλιση της κινητικότητας στην κατασκευαστική βιομηχανία και το ξεπέρασμα της καθυστέρησης στις πωλήσεις και δεν καταπιάστηκε με ζητήματα προστασίας των πολιτών.

Μονόπλευρη η μέριμνα…
Τα όποια ανακουφιστικά μέτρα αφορούν κυρίως τη στήριξη και περιφρούρηση των συμφερόντων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του επιχειρηματικού κόσμου, χωρίς να σημειώνεται αντίστοιχο ενδιαφέρον για την καθημερινότητα των εργαζομένων. Ήδη προωθούνται αδρές περικοπές σε μισθούς και επιδόματα των τραπεζοϋπαλλήλων (7-8% για τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων). Παράλληλα, εκπλήσσει ο ζήλος με τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να προστατεύσει εργοδότες και επιχειρήσεις με δικαστικά μέτρα και με την πρόθεση για αναστολή προστίμου σε περίπτωση μη καταβολής των εισφορών στο ταμείο κιονωνικών ασφαλίσεων των εργαζομένων.

Νέο χαράτσι στην Υγεία…
Στον πάγο μπήκε προσωρινά και η προώθηση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, μετά από έγκριση της Τρόικα σε πρόταση του Υπ. Τγείας, κάτι όμως που δεν ακυρώνει τις περαιτέρω αλλαγές στον τομέα της δημόσιας υγείας, οι οποίες προοιωνίζουν ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς. Ως λόγος για τη μικρή, χατιρική αναβολή στην υλοποίηση της αναδιάρθρωσης παρουσιάστηκε η πρόθεση του Υπουργείου να εντοπίσει και να διαχωρίσει τις πρόνοιες για τις ιπο ευπαθείς από τις ομάδες του πληθυσμού, ώστε να περιορίσει το πλήγμα που θα δεχθούν. Το χαράτσι υπολογίζεται στα 90 εκ. ευρώ τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι νοσηλευόμενοι, πέραν από την τακτικήαποκοπή από μισθούς.

Λίγο πριν τις ιδιωτικοποιήσεις…
Ο πλέον άμεσος στόχος για το επόμενο διάστημα θα είναι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε κοινωφελείς εταιρείες και υπηρεσίες. Αν και η κυβέρνηση εξασφάλισε και στο ζήτημα αυτό μια σχετική παράταση, γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία δεν υποχωρούν ούτε οι ντόπιοι πολιτικοί, αλλά ούτε και η Τρόικα, κάνοντας λόγο για «δέσμευση αρχών«. Οι εξελίξεις στην υπόθεση της Δρομολαξιάς, καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τη διαδικασία ως επιτακτική ανάγκη για την εξυγίανση της ΑΤΗΚ. Αντίστοιχη εξέλιξη θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα και για την ΑΗΚ. Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Γιαννάκης Ομήρου επισήμανε ότι τα λιμάνια, με δεδομένη τη στρατηγική τους σημασία για την οικονομιά της χώρας, θα πρέπει να μείνουν έξω από το μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων και κάλεσε πολιτικούς και λαό να σταθούν ξεκάθαρα στο ζήτημα αυτό, κάνοντας λόγο μάλιστα για ανεκτίμητο «γαλάζιο χρυσό». Επιδεικτικά αποκρύπτοντας την εξίσου μεγάλη στρατηγική σημασία των εταιρειών επικιονωνίας και ενέργειας, ο κος Ομήρου, επέμεινε στην ανάγκη «εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης στους ημικρατικούς».

Για ποιούς χτυπάει η καμπάνα;
Τα ευοίωνα σχόλια που ακολούθησαν την πρόσφατη επίσκεψη της Τρόικα αναχαιτίζονται από τη βεβαιότητα με την οποία προχωρούν οι επώδυνες για το λαό αναδιαρθρώσεις. Η διαβεβαιώσεις περί βελτίωσης των συνθηκών και η δημιουργία προσδοκιών για τα προσεχή έχει αποδειχθεί ένα σίγουρο μέσο για την εκτόνωση της αγανάκτησης, σε όσες χώρες έχει πατήσει το πόδι της η Τρόικα. Δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχη ρητορική διαπιστώνει κανείς στην αντζέντα των κυβερνήσεων τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας, αλλά και άλλωω κρατών-μελών της Ε.Ε. χωρίς αυτή να αντανακλάται στις πραγματικές συνθήκες ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Με τα δεδομένα αυτά, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική υπήρξε η τελευταία επίσκεψη της Τρόικα και οι διαβουλεύσεις με κυβέρνηση και επιχειρηματικούς παράγοντες, κάνοντας την αναμονή μέχρι το Δεκέμβριο να βρίθει ανασφάλειας και αγωνίας για το τί μέλλει γενέσθαι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s