Πόσους ειδικούς επιστήμονες απαιτεί το φυσικό αέριο;

oil and gas
Δε θα ήταν το πρώτο πράγμα στο μυαλό όσων συζητούν τα τελευταία χρόνια για το φυσικό αέριο και την ενεργειακή προοπτική της Κύπρου, απ’ όσο φάνηκε όμως μέχρι στιγμής η ανώτατη εκπαίδευση θα είναι μια από τις παραμέτρους που επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις σε ό, τι αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Καθώς πρόκειται για ένα ολότελα καινούριο πεδίο για την κυπριακή οικονομία, από τη χώρα δε λείπουν μόνο τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να έχουν μερίδιο στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων και των προϊόντων τους, αλλά και το ανάλογο επιστημονικό δυναμικό για να στελεχώσει μια τέτοια διαδικασία. Δεν ήταν ολότελα αναπάντεχη, λοιπόν , η εμφάνιση σχολών και προγραμμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση που σχετίζονται πιο άμεσα με το θέμα.
Στα πλείστα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα, ιδιωτικά και δημόσια, εμφανίστηκαν φέτος προγράμματα σπουδών με αντικείμενο σχετικό με τη βιομηχανία της ενέργειας και προκλήθηκε αρκετή συζήτηση και ενδιαφέρον γύρω από αυτά, ιδίως από νέους που αναζητούν διέξοδο από την ανεργία. Ο Πάνος Παπαναστασίου, υπεύθυνος για την κατάρτιση του μεταπτυχιακού προγράμματος Μηχανικής της Ενέργειας και κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι το πρόγραμμα είχε αρκετά μεγάλη απήχηση, αφού δέχθηκαν 120 περίπου αιτήσεις για 25 θέσεις, αλλά σχολίασε ότι ο θόρυβος που γίνεται γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο ίσως να είναι υπερτιμημένος. Μάλιστα, χαρακτήρισε «φούσκα» την προσπάθεια των ιδιωτικών πανεπιστημίων να καρπωθούν κέρδη προσφέροντας αντίστοιχα προγράμματα, αφού στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να απασχοληθούν.
Γεγονός παραμένει ότι μόνο ξένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να επενδύσουν στη συγκεκριμένη βιομηχανία και είναι σαφώς πολύ εκλεκτικές στην στρατολόγηση επιστημονικού δυναμικού από την Κύπρο. Ο κος Παπαναστασίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε μεταγενέστερο στάδιο να εμφανιστούν και ντόπιες πρωτοβουλίες για επενδύσεις στο χώρο αυτό, γεγονός που θα μεγεθύνει σαφώς τη ζήτηση προσωπικού. Προς το παρόν, όμως, το πεδίο αυτό δε δημιουργεί τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που έχει περάσει στην αντίληψη του κόσμου.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο την έναρξη μεταπτυχιακού προγράμματος στη Μηχανική της Ενέργειας για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 και ήδη από το Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει η λειτουργία του με 25 μεταπτυχιακούς φοιτητές, από σχολές των θετικών επιστημών. Η ιδέα για τη δημιουργία σχετικού επιστημονικού προγράμματος γεννήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τις πρώτες θετικές ενδείξεις για τη δυνατότητα εξόρυξης υδρογονανθράκων από τη θάλασσα της Κύπρου, όπως ανέφερε ο κος Παπαναστασίου. Πριν ένα χρόνο περίπου, ο σχεδιασμός μπήκε σε πορεία ολοκλήρωσης ώστε να υλοποιηθεί άμεσα.
Το πρόγραμμα στοχεύει να προετοιμάσει το επιστημονικό δυναμικό που θα στελεχώσει κατάλληλα θέσεις, διοικητικές και τεχνικές, στη βιομηχανία που θα διαχειριστεί τα ορύγματα, καθώς και σε κρατικές υπηρεσίες που θα ασχολούνται με την υπόθεση αυτή. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πεδίο, μιας και το περιεχόμενο του προγράμματος έχει έναν έντονα χρηστικό προσανατολισμό, με σαφή τη διασύνδεσή του το χώρο της βιομηχανίας.
Όπως τόνισε ο κος Παπαναστασίου, υπήρξε μέριμνα ώστε στο ακαδημαϊκό προσωπικό να συμπεριληφθούν άτομα που έχουν πρακτική εμπειρία από το χώρο της βιομηχανίας. Ο ίδιος έχει θητεύσει σε τέτοιες θέσεις στο παρελθόν σε βιομηχανίες του εξωτερικού και σημείωσε ότι είναι σημαντικό να εισπράττουν οι φοιτητές του προγράμματος το πνεύμα του χώρου αυτού ώστε να εξοικειωθούν πιο άμεσα.
Ήδη εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει διασύνδεση του πανεπιστημίου με τη σχετική βιομηχανία, αφού αρκετοί απόφοιτοι άλλων σχολών , όπως πολιτικοί και χημικοί μηχανικοί συνεχίζουν ερευνητικά σε θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο. Ο σχεδιασμός που μπαίνει μετά τη λειτουργία του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος, αφορά την κατάρτιση και προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, ώστε να καλυφθεί συνολικότερα το επιστημονικό πεδίο.
Η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες είχε δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για να εργοδοτηθεί προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση, γεγονός που αύξησε και το ποσοστό των σημερινών ανέργων με ανώτατη εκπαίδευση. Αν και ο εμπλουτισμός της ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο, ιδίως με ένα τόσο επίκαιρο αντικείμενο, είναι μια θετική εξέλιξη, παραμένει η επιφύλαξη ώστε να μη συνεχίσει να διογκώνεται η μάζα των άνεργων πτυχιούχων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s