Περί σκανδάλων…

Ο λόγος περί σκανδάλων προκαλεί πάντα μια αναταραχή. Είτε έχουν πολιτικό, είτε οικονομικό, είτε ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα απασχολούν την κοινή γνώμη, απορροφούν την προσοχή της, γίνονται αντικείμενο εκτενούς ανάλυσης και κριτικής.Βέβαια, αυτή ακριβώς η ιδιότητά τους είναι που καθιστά τη σκανδαλολογία εξαιρετικό εργαλείο και για το ίδιο το σύστημα που τα παράγει και ενίοτε αποφασίζει επιλεκτικά να τα αναδείξει.

scandals

Στην ουσία το μεγαλύτερο σκάνδαλο που συντελείται, όταν κάποια παρασπονδία των αρχών βγαίνει στην επιφάνεια, είναι αυτό που πολύ μεθοδικά συγκαλύπτεται κάτω από την οχλοβοή που αυτή προκαλεί μεταξύ των «πληβείων». Εξ ου και κανένα «σκάνδαλο» δεν οδηγείται ποτέ επί της ουσίας στην κάθαρση, εξ ου και τελικά το ίδιο φαινόμενο που τόσο είχε απασχολήσει επαναλαμβάνεται εν καιρώ ξανά και ξανά.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως σε ό, τι έχει να κάνει με τη σκανδαλολογία, δεν είναι η ιστορία αυτή που επαναλαμβάνεται, αλλά η συνήθης – και ομολογουμένως εξαιρετικά αποτελεσματική – αυτή τακτική. Ουκ ολίγες φορές, αποφάσεις καίριας σημασίας έχουν μπει στο περιθώριο της δημοσιότητας, λόγω της ανάδειξης περιστατικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ατιμωρησίας ή δ εκπροσώπων της εξουσίας βουτηγμένων στη διαπλοκή. Αν είναι τα σκάνδαλα να μας ταράζουν, ας το κάνουν τουλάχιστον για το σωστό λόγο: όχι τόσο γι’ αυτό που αποκαλύπτουν, αλλά κυρίως για όσα αφήνουν να διολισθήσουν στη σκιά τους.

Ίσως μάλιστα αξίζει αυτές τις μέρες να έχουμε κατά νου ότι όταν στις ΗΠΑ, κάπου στα τέλη ’70 με αρχές ’80, ψηφίζονταν από το Κογκρέσο κονδύλια για τον εξοπλισμό των μουτζαχεντίν, η κοινή γνώμη ήταν απορροφημένη σε «σκάνδαλα» γύρω από το όνομα βουλευτή που φερόταν να πρωταγωνιστεί σε όργια με χρήση ναρκωτικών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s