Συμβολικό Τριώδιο για συμβολική Αριστερά…

Ίσως να παραείναι πια κλισέ ο παραλληλισμός του τριωδίου με την πολιτική. Όπως και να εκφράζεται όμως σε επίπεδο ρητορικής και ευφυολογήματος, οι προεκτάσεις του στην πραγματικότητα με βιωμένα παραδείγματα αγγίζουν πια τα όρια της τραγικής ειρωνείας: από το 2013 μέχρι και σήμερα, αυτή η περίοδος των εορτασμών του καρναβαλιού στιγματίζεται από το πάρε-δώσε των νέων κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας με το Eurogroup. Και ο παραλληλισμός δε σταματά εδώ αφού και στις δύο περιπτώσεις τις συναντήσεις χαρακτήριζε η πρόθεση διαπραγμάτευσης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.

Προφανώς σε κάθε μία από τις περιπτώσεις ήταν διαφορετικός και ο τόνος των δηλώσεων και η περιγραφή των προτάσεων που έμπαιναν σε συζήτηση, όπως επίσης και η χρονική και οικονομική συγκυρία για καθεμία από τις χώρες, αλλά και για την ΕΕ γενικότερα. Όμως πέρα από τη συνείδηση της διαφορετικότητας μεταξύ των δύο, είναι πολύ δύσκολο να τοποθετηθεί κανείς αναλυτικά και να εστιάσει στις ακριβείς θέσεις, αφού το πραγματικό περιεχόμενο τέτοιων συναντήσεων (όσα δηλαδή λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες και μακριά από τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων) δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ σε όλους εμάς τους κοινούς θνητούς.

Αν, όμως, επιχειρήσει κανείς να αποκωδικοποιήσει δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις θα πρέπει να παραδεχθεί ότι η ανατρεπτική διάθεση με την οποία τουλάχιστον φάνηκε να καταφθάνει στις Βρυξέλλες η Ελληνική ηγεσία την περασμένη Τετάρτη δεν απέχει επί της ουσίας από την έκδηλη διάθεση συμβιβασμού της Κυπριακής ηγεσίας απέναντι στο Eurogroup δύο χρόνια πριν.

Ο Υπ. Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης υπήρξε σαφής: «Καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μίας νέας συνθήκης συμβολαίου» και απέκλεισε έτσι οριστικά την κατάργηση των δεσμεύσεων προς τους δανειστές.

Από την άλλη ο Έλληνας Πρωθυποργός, Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται «να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής» με σκοπό να επαναφέρει «την αντζέντα της ανάπτυξης για να επιστρέψουμε σε ένα δρόμο της κοινωνικής συνοχής» κάνοντας την πολιτική να θυμίζει τράπουλα, όπου όμως, όσο κι αν ανακατέψεις τα φύλλα, ο βαλές παραμένει βαλές και το δυάρι δυάρι.

Όσο για τον Γερούν Ντάισελμπλούμ – που τόσο λοιδορήθηκε μετά την τελευταία του συνάντηση με τον Έλληνα Υπ. Οικονομικών – παρέμεινε φειδωλός και δήλωσε αισιόδοξος για την «έντονη και εποικοδομητική συζήτηση» με την ελληνική ηγεσία που επέτρεψε «να καλύψουν πολύ έδαφος και να σημειώσουν πρόοδο, αν και όχι αρκετή προς το παρόν ώστε να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα».
Οι διαρροές στον Τύπο μαρτυρούν ότι μετά από «διαπραγμάτευση» ωρών, η δυσκολία στην εξαγωγή ανακοινωθέντος την Παρασκευή αφορούσε… λεξιλογικές διαφωνίες! Τη Δευτέρα, λοιπόν, καθώς εξέταζαν αν τους βολεύει περισσότερο στην περιγραφή της νέας συμφωνίας η λέξη «extend» (παράταση), «amend» (τροποποίηση), «conclude» (ολοκλήρωση) ή «bridge» (γέφυρα) και εάν οι νέοι επιτηρητές του προγράμματος θα μετονομαστούν κατά το πιο ανθρωπιστικό και δημοκρατικό σε EU Institutions, βρέθηκαν τελικά να μην τα βρίσκουν στην ποσόστωση 70-30 των όρων του μνημονίου που θα διατηρηθούν και ξαναέκλεισαν ραντεβού για Παρασκευή.

Χωρίς να γινόμαστε προπαίτες, αναπόφευκτα αναγνωρίζουμε εδώ ένα μοτίβο: οι «δικοί» βάζουν τους όρους τους (ΤΟΥΣ και όχι απαραίτητα ΜΑΣ ), οι «ξένοι» τους απορρίπτουν και βάζουν δικούς τους (ΤΟΥΣ όχι ΜΑΣ), γκρινιάζουν για 2-3 μέρες στην TV και επιστρέφουν στο τέλος του τριωδίου για να σημάνουν τη λήξη της κωμωδίας (και την αρχή ή συνέχιση μιας τραγωδίας). Φιλελεύθερος ο Κύπριος «δικός», «αριστερός» ο Έλληνας, ίδιος ο ρόλος. Γιατί στο γαϊτανάκι της ΕΕ τη διανομή την κάνουν άλλοι κι όχι συγκατανεύσουν στο κείμενο δεν έχουν περιθώρια για αυτοσχεδιασμούς.

Αυτό το τριώδιο της πολιτικής έχει καταφέρει να έχει την πιο πλούσια εναλλαγή σε μάσκες και αμφιέσεις: δυνάστες, γελωτοποιοί, σοβαροί, χαρούμενοι και θλιμμένοι, κωμικοί και τραγικοί, όλοι στην ίδια παρέλαση εμφανίζονται. Με τέτοια γκάμα…τρέμε Ρίο!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s