Βολτάροντας…σε μια πόλη που αλλάζει

Η πόλη αλλάζει. Ανεξάρτητα από και παράλληλα με πολιτικές αποφάσεις και σχεδιασμούς, το αστικό κέντρο της Λευκωσίας αναδιαμορφώνεται καθημερινά μαζί με τις ανάγκες και τις συνήθειες των θαμώνων του. Για τη γενιά της ανεργίας, της λιτότητας και της επισφάλειας, το πάλαι ποτέ αλαζονικό τοπίο της Λεωφόρου Αρχ. Μακαρίου είχε αρχίσει να ξενίζει καιρό πριν φτάσει στη σημερινή του κατάντια. Η μικροκλίμακα της παλιάς πόλης, που για χρόνια την είχε καταδικάσει στο περιθώριο, αναδείχθηκε γρήγορα σε κυρίαρχη επιλογή για ψώνια, διασκέδαση, ψυχαγωγία, κοινωνική και πολιτιστική δράση, τόσο για ντόπιους όσο και για επισκέπτες.

Η μεταστροφή αυτή, παρά τις υψηλές βλέψεις και υποσχέσεις των αρχών, δε συντελέστηκε χάριν στις επεμβάσεις που επιχειρούνται στο τοπίο της παλιά πόλης. Αν όντως ίσχυε κάτι τέτοιο το εγχείρημα θα έφερε το στίγμα του καιροσκοπισμού και της διαπλοκής συμφερόντων που όπως έχει γίνει σαφές ορίζουν τέτοιες διαδικασίες. Όχι, η αλλαγή συντελέστηκε μέσα από μια μαζική αλλαγή διάθεσης του κοινού, που ενισχύθηκε φυσικά από επιχειρηματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες η περιοχή. Κι αυτές όμως με τη σειρά τους έχουν φθάσει να προκαλούν κάποιους προβληματισμούς ως προς την ορθότητα και τη βιωσιμότητα αυτού του βαθμού και αυτού του είδους αξιοποίησης του χώρου και των διαθέσεων.

Οι αλλαγές έχουν πάντα τη μαγική ιδιότητα να γίνονται καλύτερα αντιληπτές όταν γέρνει το φως της μέρας. Κάτω από τους λαμπτήρες της νύχτας, σε πεζοδρόμους και σοκάκια, εκείνη την ώρα οι γενιές που αποτελούν τον κορμό του αύριο για την πόλη εκφράζουν τις προτιμήσεις, την προσωπικότητα και την κουλτούρα τους. Είναι εντελώς χειραφετημένες, απαλλαγμένες από στερεότυπα του συρμού; Όχι, ψέματα δε θα πούμε. Παντού και πάντα υπάρχει το σύνδρομο της μόδας, η «σιγουριά» της επιλογής των πολλών, όπως επίσης και η ψευδαίσθηση του απεγκλωβισμού από ένα χιλιοφορεμένο κουστούμι, όταν τελικά διολισθαίνουμε σε ένα άλλο κουστούμι που θα έχει ίσως μια μέρα την ίδια τύχη με το παλιό.

Το σημαντικό στη διαδικασία αυτή, μάλλον, είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πώς διαμορφώνονται οι επιλογές αυτές, σε ποιο βαθμό είμαστε σε θέση να τις επηρεάσουμε και πόσο μπορούμε να αντισταθούμε σε υποσυνείδητες επιδράσεις από το περιβάλλον αυτό. Στην πορεία των χώρων και των υποκειμένων που δρουν σ’ αυτούς η αλλαγή είναι πάντα δεδομένη. Η ιστορικότητα των αλλαγών αυτών εξαρτάται πάντα από το πόσο συνειδητές είναι.

Πλατεία Φανερωμένης, φωτο: Γαβριήλ Παυλίδης

Πλατεία Φανερωμένης, φωτο: Γαβριήλ Παυλίδης

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Βολτάροντας…σε μια πόλη που αλλάζει

  1. Είναι πολύ εύστοχες και καθόλου επιφανειακές οι παρατηρησεις σου. Η αλλαγή στις συνηθειες κάθε πόλης είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων μονο ως προς την ταχύτητα, γιατί η αλλαγή έρχεται παντα νομοτελειακά. Κάθε γενιά θέλοντας να διαφοροποιηθεί απο την προηγούμενη και επηρεαζόμενη από τις συνθήκες τις εποχής δημιουργεί εναν διαφορετικό πυρήνα στο κεντρο της πολης. Η ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία αφουγκραζεται το ρευμα αυτό και δημιουργεί τις υποδομές για να στηρίξει την αλλαγή. Κάθε αλλαγή αφήνει κάτι πισω της, και ανεξάρτητα απο το φαίνεσθαι είναι θετικό. Γιατί η πόλη είναι ζωντανός οργανισμός και κάθε πυρηνας-κυτταρο δραστηριότητας συμβάλλει στην αναζωογόνηση και την εξέλιξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s