Φέγγαρος ’15… όπως λέμε 13η πανσέληνος

Λίγες μόνο ώρες πριν την ανατολή της 13ης σελήνης, μόλις μια ανάσα μακριά από το επίσημο άνοιγμα της σκηνής του Φέγγαρου. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων και των εκδηλώσεων που εδώ και μία εβδομάδα δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό στον Κάτω Δρυ, το καθεαυτό μουσικό φεστιβάλ του Φέγγαρου κλείνει για πέμπτη χρονιά ραντεβού με το κοινό για Φεγγαρό-λουστες νύχτες μετά μουσικής!

Διοργάνωση που έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή των μουσικόφιλων του νησιού (και όχι μόνο) από το 2011 μέχρι, αποτελεί πια σημαντική παράμετρο στη διαμόρφωση φεστιβαλικής παράδοσης στα καθ’ ημάς. Δεύτερος και κεντρικός φεστιβαλικό σταθμός (μετά τη Φάρμα και πριν το Afrobanana Republic Festival), ο Φέγγαρος και η εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι εκφράζουν ξεκάθαρα μια προσπάθεια ανανέωσης και εμπλουτισμού των ακουσμάτων που προσφέρονται στο κυπριακό κοινό.

Επειδή την αλλαγή σαν υπόσχεση την εισπράττουμε από παντού ξέροντας κατά βάθος εκ των προτέρων ότι θα μείνει ανεκπλήρωτη, είναι μεγάλη ανακούφιση να νιώθουμε επιτέλους αέρα ανανέωσης να φυσάει στα μουσικά πράγματα. Με την προσδοκία να κινήσει τις μηχανές για την καθιέρωση μιας δραστήριας δισκογραφίας στην Κύπρο, με φρέσκο και πρωτότυπο υλικό, η διοργάνωση του Φέγγαρου συνεχίζει να κινείται σε σταθερή πορεία, με αποφασιστικά ανοίγματα προς τη διεθνή μουσική σκηνή, αναδεικνύοντας δεόντως και την –εξαιρετικά πλούσια και ποικιλόμορφη – εγχώρια.

Με 16 καλλιτέχνες και σχήματα από την Κύπρο, 6 από την Ελλάδα, 4 από το Ηνωμένο Βασίλειο, και δύο συμμετοχές από ΗΠΑ και Γαλλία, το φετινό line-up του Φέγγαρου μια χαρακτήρα αρκετά διαφοροποιημένο πια από τα πρώτα του ξεκινήματα δίνει τον τόνο και για τη διοργάνωση του 2016 που αναμένεται να συμπεριλάβει μουσικές από ακόμα πιο μακρινές γωνιές του κόσμου. Κρατώντας ανοιχτά μάτια και κυρίως αυτιά, έτοιμη να αντιληφθούν ό, τι καινούριο και ενδιαφέρον «παίζει» τόσο στην Κύπρο, όωο και στην Ελλάδα, οι διοργανωτές έχουν βάλει ένα πολύ ζόρικο στοίχημα: να ξεπερνάνε κάθε χρόνο τον εαυτό τους.

Η φετινή του στροφή, προκειμένου να μην κινδυνεύσει να γίνει ακόμα ένα τυπικό «έντεχνο» (πόσο ά-τεχνος χαρακτηρισμός, αλήθεια) συναπάντημα μας προϊδεάζει για ένα τριήμερο με αρκετές εκπλήξεις. Μελωδίες που κινούνται από το είδος της μπαλάντας, της παραδοσιακής μουσικής και των φωνητικών ενορχηστρώσεων μέχρι jazz, soul και funk ηχοχρώματα με σαφή την παρουσία των ροκ προσεγγίσεων αλλά και των ηλεκτρονικών συνθέσεων θα πλημμυρίζουν από απόψε μέχρι και τις 2 Αυγούστου την ύπαιθρο στον Κάτω Δρυ, δίνοντας συνέχεια στη ζεσστή ατμόσφαιρα συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών που έχει ήδη διαμορφωθεί με τις δραστηριότητες του Μουσικού Χωριού.

Καλή μουσική αντάμωση, λοιπόν, στο Φέγγαρο!

Τώρα πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε σε ποια σκηνή θα πάτε (είναι και τρεις – μη μπερδευτείτε) και τι θα ακούσετε. Προτάσεις δεν κάνουμε (γιατί τι να πρωτοδιαλέξουμε)!

Ρίξτε ένα κλικ και στη επίσημη σελίδα του φεστιβάλ, για ένα YouTube-ικό απάνθισμα όσων θα ξετυλιχθούν τα επόμενα 3 βράδια μπροστά μας.

fegaros

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s