Άφρονες και ασωφρόνιστοι

Στην άπνοια του Αυγούστου και εν μέσω της καθιερωμένης χαλάρωσης της επικαιρότητας (αναπόφευκτη λόγω γενικότερης χαλάρωσης) να που «σκάει» το δήθεν συνταρακτικό της αποτρόπαιης συμπεριφοράς δύο αστυνομικών, φυλάκων κρατητηρίου. Συλλήβδην οι εκπρόσωποι κάθε αρχής καταδικάζουν το φαινόμενο και δηλώνουν ενάντιοι σε φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.

Μόνο που αυτή δεν είναι η πρώτη φορά και φυσικά δε θα ‘ναι κι η τελευταία. Η αστυνομική βία δε θεωρείται κατάχρηση, αλλά δικαίωμα κι αυτό το μαρτυρούν επανειλημμένα περιστατικά, μπροστά μάλιστα σε κάμερες τηλεοπτικών σταθμών κι όχι απλώς σε κάμερες ασφαλείας (οι προπηλακισμοί εναντίον πολιτών στις κινητοποιήσεις οικοδόμων πριν τρία χρόνια στην Πάφο ή σε εκείνες των εργαζομένων της Cyta και ΑΗΚ πριν ενάμιση είναι από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα).

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μέρος της κοινής γνώμης υποστηρίζει αυτό το «ξεκαθάρισμα» με κακοποιά στοιχεία (η κοινή γνώμη έχει αυτή την πρωτόγονη αυθαιρεσία να δικάζει και να καταδικάζει πριν και πάνω από οποιαδήποτε αρχή). Η σωματική ή λεκτική βία από πολλούς η απάντηση στα όποια νομικά κενά που αφορούν την απονομή δικαιοσύνης.

Σε μια τέτοια κοινωνία, λοιπόν, της υποκριτικής και επιπόλαιας ανάληψης ευθυνών, της επικράτησης της βαρβαρότητας πάνω στη λογική, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα σκεφθούν τα κενά στη σωφρονιστική πολιτική του κράτους, που θα έπρεπε πρώτιστα να θεωρείται εφαλτήριο για αγωγή και παιδεία και όχι για αντεκδίκηση και τιμωρία.

Από αγωγή και παιδεία πάσχουμε συνολικά και ριζικά όμως. Κι όπως τα σχολεία μας τροφοδοτούν την κοινωνία με πληθώρα αμόρφωτων και απολίτιστων στοιχείων, ας μη μας εκπλήσσει τελικά αν τα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν κάνουν άλλο από το να παράγουν εγκληματίες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s