Στο Κυπριακό η αποφασιστικότητα δεν είναι αρκετή

Στο Κυπριακό είναι όλοι περισσότερο αποφασισμένοι από ποτέ. Αλλά μέχρι εκεί: πέρα από την αποφασιστικότητα δε φαίνεται να έχει αποκατασταθεί πραγματικά καμία από τις παρερμηνείες και παρεξηγήσεις του μακρινού και πρόσφατου παρελθόντος. Τα αισθήματα παραμένουν τεταμένα και με εξαίρεση τα βήματα που έχουν γίνει σε επιμέρους ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ τ/κ και ε/κ, οι αιχμές που αφορούν κυρίως τη στάση των δύο πλευρών στις συνομιλίες των τελευταίων δεκαετιών – οι οποίες κορυφώνοντας όταν η συζήτηση οδηγείται στο δημοψήφισμα του 2004 – παραμένουν σε ισχύ, αν και σε μεγάλο βαθμό σε καταστολή.

Είναι, λοιπόν, αποφασισμένοι. Όλοι όσοι μπορούν – και κυρίως όλοι όσοι θέλουν – να διαμορφώσουν ρόλο στη διαμόρφωση πρότασης και να συμβάλλουν στο να μπει το ζήτημα της Κύπρου σε τελική ευθεία για τη «διευθέτησή» του (αυτή είναι η ορολογία που εμφανίζεται συχνότερα πια στη ρητορική των πολιτικών, ντόπιων και ξένων, έχοντας εκτοπίσει σημαντικά τον όρο «λύση»). Στο πλαίσιο της αποφασιστικότητας αυτής εντάσσεται και η πρωτοβουλίσ του ΑΚΕΛ να προχωρήσει στη δημιουργία επιτροπής από κοινού με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την επεξεργασία θέσεων και προτάσεων, εκφράζοντας την επιθυμία να αξιοποιήσουν την παρακαταθήκη των συζητήσεων Ταλάτ – Χριστόφια.

«Δε φιλοδοξούμε να αντικαταστήσουμε τους δύο ηγέτες» εξήγησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο εκδήλωσης για το Κυπριακό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κεντρικούς ομιλητές των ίδιο και τον Ταλάτ. Είναι όμως περισσότερο φανερή από ποτέ η πρόθεση του ΑΚΕΛ να έχει ρόλο καθοριστικό για τις εξελίξεις, ένα ρόλο όχι απλώς δευτεραγωνιστικό ως αντιπολίτευση, αλλά ένα ρόλο συμπληρωματικό με παρεμβάσεις που περισσότερο στοχεύουν στο να συνδιαμορφώνουν, συμπληρωματικά προς του κυβερνητικούς χειρισμούς. «Δεχτήκαμε ως πλαίσιο λύσης τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», υπογράμμισε ο Άντρος Κυπριανού απαντώντας σε ερώτηση περί συμβιβασμών, «και είμαστε έτοιμοι μέσα σε αυτό να συζητήσουμε οτιδήποτε».

Όλοι είναι έτοιμοι να κάνουν υποχωρήσεις, να ξεχάσουν, αλλά όχι απαραίτητα και να συγχωρήσουν. Όπως ήδη γίνεται φανερό, όσο δύσκολο κι αν είναι, κοινά πεδία συνεννόησης και συνεργασίας μπορούν πάντα να βρεθούν, σχέδια να ετοιμαστούν από κοινού και προτάσεις κάθε είδους να συζητηθούν. Όσο φιλόδοξες κι αν είναι αυτές οι πρακτικές όμως, δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα επώδυνα κενά. Όταν ακόμα και σήμερα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 συνεχίζει να συνιστά αφορμή για καχυποψία και πικρία, τόσο μεταξύ ε/κ και τ/κ όσο και εντός της ίδιας της ε/κ κοινότητας, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μένει πολύς δρόμος να καλύψουμε, κι ο τρόπος σίγουρα δεν είναι οι διαπραγματεύσης κορυφής.

Εάν τελικά κανείς δε φροντίσει να εκτονώσει τις διαθέσεις των ίδιων των πολιτών, οι κίνδυνοι μιας νέας σύγκρουσης ή και ρήξης θα παραμένουν διηνεκείς. Και εάν η αισιοδοξία είναι όντως συγκρατημένη – όπως άλλωστε συστήνουν και οι ίδιοι οι ηγέτες – δε συμβαίνει το ίδιο και με την ανησυχία. Γιατί μια «διευθέτηση» που θα παραγνωρίζει τα κατάλοιπα μιας αδιάκοπης σύγκρουσης και δεν επιλαμβάνεται των αιτιών που την έχουν αναζωογονήσει τόσες φορές, όχι απλώς δεν αποτρέπει, αλλά μάλλον ενθαρρύνει μια νέα συμφορά. Όπως και ο ίδιος ο Ταλάτ το έθεσε, η ειρήνευση δεν μπορεί παρά να είναι έντιμη, διαφορετικά δεν είναι ειρήνη.

Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Άντρος Κυπριανού στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 21/10/2015

Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Άντρος Κυπριανού στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 21/10/2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s