Το αγαπημένο μας μάθημα είναι το διάλειμμα!

Όταν διαβάζεις στο εξώφυλλο “Downtempo interlude” μπαίνεις με τη μία στο κλίμα: άνετα καθίσματα, χουχουλιάρικες διαθέσεις, ζεστά ποτά (με γευστικές δόσεις αλκοόλ, κατά προτίμηση), απόλυτη παράδοση στο ρυθμό και τη μελωδία – μέχρι που να τη δεις να απλώνεται γύρω σαν σύννεφο καπνού.

downtempo interlude

Στην Κύπρο η δισκογραφία ήταν για δεκαετίες κάτι σαν…Ωραία Κοιμωμένη ( για να μην πούμε “νεκρή” και μας πέσει βαρύ). Οι κινήσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια από νέους ανθρώπους που τα δίνουν όλα για όλα γι’ αυτό που πραγματικά τους γεμίζει λειτουργούν σαν το φιλί του πρίγκηπα και η εγχώρια παραγωγή έχει αρχίσει να ταράζει το βαλτωμένο νερό της κυπριακής καλλιτεχνικής λίμνης.

Με το Χρίστο καθίσαμε και τα είπαμε για λίγο, μια ανάσα μακριά από τη μπάρα και σε κλίμα σαφώς διαφορετικό, με την μπάντα λίγο παραδίπλα να κουρδίζει σε blues ρυθμούς, λίγο πριν το μαγαζί αρχίσει να γεμίζει με τους τακτικούς, μουσικόφιλούς του θαμώνες. Για τον ίδιο πολλά πράγματα χρειάστηκε να προσαρμοστούν στις συνθήκες, όμως αυτό δε σημαίνει ότι παραιτήθηκε ολότελα από την αρχική ιδέα – αυτή ενός χώρου που θα μπορούσε να φέρνει κοντά στον κόσμο όσα αγαπάει και ο ίδιος: ποτό, φαγητό και φυσικά μουσική!

Οι σπουδές μουσικής τεχνολογίας μπορεί να μην ολοκληρώθηκαν ποτέ, όμως ο “Mr Pakman” – το μουσικό alter ego του Χρίστου – είναι σήμερα ανάμεσα στους μουσικούς παραγωγούς που το κοινό της Κύπρου αναζητά και ξεχωρίζει για τη διασκέδασή του. Στην πορεία για το προσωπικό και συλλογικό αυτό στοίχημα, η ιδέα για ένα χορευτικό album με δυνατά κομμάτια, το οποίο προσωρινά έδωσε τη θέση του σε μία κάπως διαφορετική συλλογή με τίτλο “Downtempo Interlude” έγινε η αρχή μιας ενδιαφέρουσας πορείας νέων ανθρώπων στα μουσικά πράγματα της Κύπρου.

Αυτό το «χαμηλών τόνων διάλειμμα» ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τη λειτουργία ενός σχετικά νέου, αλλά ήδη πολύ δραστήριου και αγαπητού μπαρ της Λευκωσίας. Το Notes and Spirits, όπως άλλωστε το μαρτυρά και το όνομα, δεν προοριζόταν ποτέ να μείνει απλώς ένα ακόμα μπαρ – αν και το προϊόν που παράγει κρατά ψηλά τον πήχη της διασκέδασης στην πρωτεύουσα. Κοντά στα εξαιρετικά οινοπνεύματα (και τα απαραίτητα τσιμπήματα για τις περίεργες εκείνες λιγούρες που συνοδεύουν τις βραδινές ώρες) οι νότες έχουν το δικό τους μοναδικό ρόλο στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο χώρος αυτός.

IMG_20151219_172626

Δεν είναι μόνο το πρωτότυπο κουβούκλιο του dj που φιλοξενεί κάθε φορά και ένα διαφορετικό πρόσωπο. Δεν είναι ούτε και τα μουσικά live που διοργανώνονται συχνά-πυκνά παρέχοντας πεδίο δράσης σε νέα και ενδιαφέροντα εγχειρήματα της τοπικής παραγωγής. Είναι που το σκεπτικό γύρω από την επιχειρηματική απόπειρα των συνεταίρων φτάνει πολύ πιο πέρα από αυτό τον ίδιο το χώρο και οραματίστηκε το Notes and Spirits ως μία ανεξάρτητη εταιρεία για παραγωγή και κυκλοφορία μουσικής.

Το μέλλον επιφυλάσσει πολλά – κάποια προγραμματισμένα και άλλα πιθανόν εξίσου απρόοπτα με αυτά που ήδη έτυχαν και πέτυχαν. «Μπορεί σε μερικά χρόνια να δείτε εδώ πιο δίπλα κάποιο studio ηχογράφησης», λέει ο Χρίστος, προδίδοντας μέρος των σχεδίων του. Το σκηνικό που οδήγησε σε αυτό το πρώτο album, άλλωστε, ξεκίνησε κάπως σαν «δημιουργική απασχόληση» μιας παρέας, σαν οραματισμός, και έφτασε τελικά να γίνει κάτι για το οποίο δουλεύουν όλοι με σοβαρότητα, όρεξη και αφοσίωση.

Σκοπός ήταν να παρουσιαστεί ένα χρόνο νωρίτερα ένα πιο δυναμικό album, το οποίο όμως πήρε παράταση. Στο μεταξύ, με δημιουργικότητα, μεράκι και ταλέντο στο φουλ μαζεύτηκε υλικό ικανό να αποτελέσει αυτή την κυκλοφορία-διάλειμμα, που όσο τρέφει τα μουσικά μας γούστα, άλλο τόσο μας ανοίγει την όρεξη για περισσότερα. Το υλικό για μια καλοκαιρινή, σαφώς πιο ανεβαστική δουλειά, έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται και η ομάδα να μεγαλώνει και να εμπλουτίζει με είδη και διαθέσεις τόσο ξεχωριστές όσο και ο κάθε καλλιτέχνης.

Αν και το Downtempo Interlude έχει «διεθνή» χαρακτήρα (ο Ελβετός Funky Notes και ο Έλληνας SkipTrack έχουν διαθέσει τα κομμάτια τους για τη συλλογή αυτή), στόχος είναι η καλοκαιρινή κυκλοφορία να αξιοποιήσει την εγχώρια παραγωγή. Δεν είναι τοπικιστικά τα κίνητρα, αλλά είναι μια πρόθεση που προκύπτει αναπόφευκτα από το γεγονός ότι η σκηνή αυτή – της ηλεκτρονικής, trip hop, soft ποπ και εναλλακτικής μουσικής – ανθεί εδώ και πολύ καιρό, χωρίς να έχει βρει ακόμα πλατιά και στέρεα περάσματα στο κοινό.

IMG_20151203_214152

Μια τάση που τείνει να γίνει νόρμα στον ελληνικό χώρο, στην Κύπρο μπορεί μεν να ακούγεται, αλλά συνεχίζει να αποτελεί απλώς το sound track, χωρίς να μπορεί να κεντρίσει την αποκλειστική προσοχή. Παράλληλα όμως, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διάφορες πλευρές, αφού το κάλεσμα που απηύθυνε το Label και προς Ελλάδα – τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν πολύ στη διασύνδεση τη σήμερον ημέρα – κάτι που ίσως επιφυλάσσει πολύ όμορφες εκπλήξεις από τις μελλοντικές τους δουλειές! Δεν αποκλείεται, μας λέει ο Χρίστος, κάποια στιγμή να εμφανιστεί και μια αποκλειστική δουλειά από κάποιον καλλιτέχνη (όπως για παράδειγμα τους νεοσύστατους Sounds Of Thieves που έχουν κερδίσει ήδη το κυπριακό κοινό και κάνουν τακτικές εμφανίσεις στο “πάλκο ” του Notes and Spirits).

«Δεν μπορείς να βγάλεις λεφτά από αυτό»

Ο Χρίστος δε δηλώνει ούτε μουσικός, ούτε επιχειρηματίας, ούτε κάτι άλλο. Κάνει το μεράκι του και η ιδέα που θα φτουρήσει κάθε φορά είναι και αυτή που θα τον θρέψει. Το σίγουρο είναι ότι δεν τρέφει αυταπάτες (αν και, εδώ που τα λέμε, ποτέ δεν ξέρεις τί θα θελήσει να αγοράσει το κοινό). Αλλά αυτό λίγο φαίνεται να απασχολεί στην παρούσα φάση. Ο πειραματισμός, οι προκλήσεις και οι δοκιμασίες μοιάζουν να είναι κάτι σαν…φετίχ για την παρέα του Notes and Spirits Label and Bar.

Τα παιδιά το πάνε βήμα – βήμα και το ψάχνουν, κοιτώντας πάντα να ικανοποιεί πρώτα τους ίδιους αυτό που προτείνουν στον κόσμο και ελπίζοντας ότι θα έχουν πέσει μέσα στις προβλέψεις τους. Το σίγουρο είναι ότι απολαμβάνουν τη διαδικασία κι εμείς μαζί τους!

Το πιο όμορφο είναι ίσως το γεγονός ότι, ακολουθώντας ακόμα μια τάση της εποχής – θέλοντας και μη – προσφέρουν μουσική δωρεάν! Το διαδίκτυο έχει από καιρό μπει στην υπηρεσία μεγάλων και γνωστών καλλιτεχνών της διεθνούς σκηνής οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι το υλικό τους μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να διατίθεται δωρεάν. Για την ομάδα του Notes and Spirits αυτό είναι δεδομένο.

To Downtempo Interlude το βρίσκεις και στο soundcloud αλλά και στον bandcamp και, όπως μας βεβαιώνει ο Χρίστος, ουκ ολίγες εκπλήξεις αναμένονται και εκεί αφού ό, τι καινούριο ετοιμάζεται να ανεβαίνει αμέσως…προς τέρψιν και ακρόασιν!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s