Τα αγόρια «παίζουν μπάλα» μόνα τους στη μουσική σκηνή. Το λέει και η Bjork!

Θα ‘ναι πάνω-κάτω 6 μήνες που είχα κάνει την ερώτηση σε έναν εραστή της μουσικής τέχνης: τι φταίει που είναι σχεδόν μονοπώλιο για τους άντρες η υπόθεση της μουσικής; Επιχείρησε τότε να υποστηρίξει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πως ίσως είναι κάπως λιγότερες οι γυναίκες που αναδεικνύονται στο χώρο, αλλά ότι είναι εξίσου αν όχι και πιο σημαντική η παρουσία και η συνεισφορά τους. Και είναι γεγονός ότι με το διπλό dj set από Ms Lefki και Demi Consta προ των πυλών μια τέτοια παρατήρηση τη λες και άτοπη.

Ας μη γελιόμαστε όμως: Αν ζητήσω από οποιονδήποτε να μου παραθέσει στα γρήγορα τρία ονόματα ανδρών (μουσικών παραγωγών, djs, ραδιοφωνικών παραγωγών, μουσικών συντακτών) δε θα προλαβαίνει να αραδιάζει παραδείγματα, ενώ στην αντίστοιχη περίπτωση που θα ζητούσα γυναικεία ονόματα, όσο να ‘ναι θα ζοριζόταν κάπως και θα έστυβε καλά το κεφάλι μέχρι και εάν κατάφερνε να απαντήσει.

Κι εκεί που έλεγα πως καταβάλλομαι από εμμονές και φυλετικά σύνδρομα, να που έρχεται και η Bjork να ανάψει τα αίματα. «Η μουσική δημοσιογραφία είναι ένα club αγοριών», φέρεται να είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της κατά την παρουσίαση της έκθεσης Bjork Digital στην Αυστραλία*. Φαίνεται πως τον εαυτό της το θεωρεί εξαίρεση στον κανόνα αφού ήταν «πολύ τυχερή». Στους μουσικούς συντάκτες, υποστήριξε, αρέσει κυρίως η μουσική που γράφουν άντρες γιατί είναι… «μουσική για αγόρια».

bjork

Δεν ξέρω πόσο οι καταγγελίες της Bjork περί σεξισμού στη μουσική βιομηχανία όντως ευσταθούν ή αν είναι αρκετό να δεχθούμε την – ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη για κάποιους – άποψη που σκωπτικά μεν, σοβαρά δε – εξέφρασε ο Mikeius σε κάποιο Μπραφ! Στο κάτω κάτω μπορεί κάλλιστα να ισχύουν και τα δύο: τα αγόρια έμαθαν από νωρίς να «παίζουν καλή μπάλα» στα μουσικά θέματα γιατί αυτό τους επέτρεπε να πουλάνε μούρη στις έφηβες συμμαθήτριές τους, κι ίσως κάπως έτσι τελικά κατάφεραν και μετά την ενηλικίωσή τους να κρατήσουν το «άθλημα» κατά κανόνα αντρική υπόθεση.

Σε αυτή την περίπτωση, ναι, τα «κορίτσια» που δε θέλουν να έχουν απλώς ρόλο παρατηρητή, αναγνώστη ή groupie έχουν πολύ έδαφος να καλύψουν για να βρεθούν στο κέντρο αυτού του πεδίου και να διεκδικήσουν το μετασχηματισμό του club σε μικτό και όχι αγορίστικο, όπως το αναγνωρίζει η Bjork. Σε αυτή την περίπτωση, φίλη Bjork, πολύ φοβάμαι ότι η ευθύνη βαραίνει σχεδόν αποκλειστικά το club των κοριτσιών…

nervo

*Fact Magazine

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s