Τριήμερο με κάτι από πόλεμο…

Είναι τρίτη μέρα που κοιμόμαστε και ξυπνάμε με το βόμβο από ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Όποια στιγμή της μέρας κι αν βρεθείς σε ανοιχτό χώρο το στερέωμα το διασχίζουν πολεμικά και υπηρεσιακά πτητικά μέσα, ξένα και δικά μας, που αφήνουν πίσω τους μυρωδιά από καύσιμο και αγωνία για το άγνωστο. Πάνε κι έρχονται ολοένα, προσγειώνονται κι απογειώνονται στο λεπτό, βουτάνε στη θάλασσα, ανεφοδιάζονται και πάλι από την αρχή.

Είναι τρίτη μέρα που νιώθουμε την απειλή και την καταστροφή κάτω απ’ τα πόδια μας. Η γη ξερνάει λάβρα. Ο αέρας σου φέρνει λιποθυμία. Αναπνέουμε στάχτη, απελπισία και κουρνιαχτό… Ακούμε για ανθρώπους που τους παίρνουν μακριά από τα σπίτια τους άρον-άρον.

Μαθαίνουμε για άλλους που ξεκίνησαν ήδη να φορτώνουν στα αυτοκίνητα ό, τι έχουν και δεν έχουν και να ψάχνουν καταφύγιο μακριά από τον εχθρό. Η φωτογραφίες της ολικής καταστροφής δε σηκώνουν αμφιβολία ή αμφισβήτηση…

Κι αυτός, ο εχθρός, ακάθεκτος! Να μη λυγάει με τίποτα, να μη σταματάει πουθενά… Όπως όλους τους εχθρούς που οι ίδιοι μπάσαμε στο σπίτι μας, έτσι κι αυτός νιώθει την ελευθερία να προχωρήσει όπου, όσο και για όσο θέλει, καγχάζοντας σαρκαστικά μπροστά στις απεγνωσμένες προσπάθειες σωτηρίας μας. Γιατί με τη φωτιά δεν παίζουμε. Μονάχα η φωτιά μπορεί να παίξει μαζί μας και ο παιχνίδι της είναι άγριο, θανατηφόρο.

Η γη μας είναι άνυδρη, ξερή και σκελετωμένη. Χώμα καύκαλο και πέτρα παντού. Που και που ξεπετάγεται το πράσινο λυτρωτικό, μα λίγο. Τώρα λιγοστεύει κι άλλο. Λεπτό το λεπτό, ώρα την ώρα, η φωτιά καίει φύλλα, κορμούς, ζώα και ζωύφια, το τη ψυχή μας, την καρδιά μας, τη ζωή μας την ίδια. Η Κύπρος δε θα ‘ναι ποτέ πια η ίδια. Τα θα αργήσουν πολύ να απλώσουν πάλι τη σκιά τους στη μαυρισμένη και σκασμένη γη. Τόπους- τόπους δε θα το κάνουν ποτέ. Τη θέση τους θα πάρουν resorts, ξενοδοχεία ή ακόμα και καζίνο.

Η μέρα αυτή δε θα τιμηθεί ποτέ σαν «μαύρη επέτειος», όμως, είτε το πιστεύουμε, είτε όχι, τούτες οι ώρες είχαν κάτι από πόλεμο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s